Plezier en van elkaar leren

Mijn ouders hebben vele fotoboeken, vanaf hun eigen jeugd tot het heden. De oude boeken bevatten veel kwetsbaar materiaal, de boeken meeslepen naar het verpleeghuis zouden de foto’s geen goed doen.

Tablet(computer)

bewoners met tabletIn het vorige verhaal vertelde ik al dat ik werkzaam ben in hetzelfde verpleeghuis waar mijn vader woont. Ik ben daar ‘huiskamerassistent’, wat betekent dat ik o.a. spelletjes met de bewoners speel. Nu heb ik een tablet(computer). Thuis maak ik op de computer diverse vragenspelletjes voor de bewoners, waarvoor ik m’n tablet  meeneem naar de afdeling. Er staan foto’s van gebruiksvoorwerpen op van vroeger, verschillende liedjes die we samen zingen, en vragen over vroeger. De bewoners vinden het prachtig en we hebben veel plezier met elkaar.

Lampje

Ik bedacht me deze week, ik kan voor vader Jan op deze manier ook een foto-album samenstellen. Naar moeder Jo getogen met mijn camera. Foto’s uit de fotoboeken van foto’s gemaakt en deze thuis op ‘Picasa‘ bewerkt. Vervolgens in ‘Google docs‘ een fotopresentatie gemaakt met teksten eronder van wie en wat. Ben er dagen mee zoet geweest.

Succes verzekerd

Gisteren was het zover, de boel was klaar om aan mijn ouders te laten zien. Jopie opgehaald, samen naar het verpleeghuis, tablet-computer mee waar de foto’s op staan. Wauw-wauw-wauw…succes verzekerd, ze vinden het onwijs leuk(en ik geniet als een kreng mee).

Quizzen

quizzenWat ook onwijs leuk was, (vorige week met nieuwjaarsdag), naar vader Jan. We waren er met Jopie, Ria, Linda en Nigel(4 generaties) en ik had mijn ’tablet’ mee en heb hem gebruikt om de foto’s van gebruiksvoorwerpen te laten zien en te ‘quizzen'(wat ik ook op ‘mijn afdeling’ gebruik. Het plezier wat we met z’n allen hadden. ‘Overgrootouders, grootouder, kind, achterkleinkind’. Veel van elkaar leren en te weten komen. Nu ik erover schrijf zit ik weer te grijnzen.

Hulp nodig bij het zelf doen?

Wil je meer informatie, of wil je zoiets ook maken en je wilt er wat hulp bij hebben, neem even contact met me op(via de reacties) onder dit verhaal, of via mail.
Wat ook leuk is, via Google docs kun je al deze bestanden delen met wie je maar wilt. Zo heb ik de fotoserie met Bert, Ria en Erik-Jan gedeeld. Hebben we allemaal hetzelfde foto’boek’ en we kunnen hem naar hartenlust aanpassen en foto’s toevoegen.

Voor een korte demo: Klik hier

En voor mijn grote wens(droom?): Klik hier

 

6 gedachten over “Plezier en van elkaar leren”

 1. een hartstikke leuk initiatief. Het ziet er fraai uit.
  Ik ben nog niet in deze situatie maar mocht(?)het zover komen dan hoop ik dat ik het mij nog zal herinneren.
  Groet leo

 2. wat een leuk initiatief. Trekt bewoners die dat nog kunnen even uit hun apathie en “laat de takken van de dorre boom weer even leven” (Toon Hermans)suk6 met het realiseren van het groter maken van je droom. Goed idee om meer mensen, met name mantelzorgers te laten genieten van jouw mooie initiatief; een stukje gezelligheid en vrolijkheid terugbrengen in de dag van zieke mensen. hartelijke groet,

 3. Een prachtig initiatief! Ik denk dat dit op veel plekken (in de zorg voor een ander) een schot in de roos kan zijn. Waar ik spontaan aan denk is dat het heel goed kan werken bij dementerende mensen. Het is een prachtige manier om contact te krijgen en te houden met dementerende mensen. Ik hoop dat familie, mantelzorgers en proffesionals je blog lezen en kunnen leren van jouw creatieve aanpak. Hartstikke mooi!
  Groet,
  Marjo

  1. @Marjo, mijn ervaring is dat dementerende mensen het heel leuk vinden. Ik werk met een groep dementerende bewoners en ze vinden het allemaal geweldig. Zegt de ene dame tegen de ander ‘Meidje..we hebben wel een hoop gemist hè? Dit is toch wel heel leuk!’ Oké, de keer erop zijn ze het weer vergeten, maar ze blijven het telkens weer leuk vinden. Zo ook het fotoboek voor/van mijn vader. Steeds zegt hij weer, ‘Joh, dat is mijn moeder, precies zoals ze was.’ En dan komen de verhalen los. En zo blijven we ‘praat’ houden met elkaar. Dus zowel voor bezoekers/familie/personeel als dementerenden is het onwijs leuk om te gebruiken.

 4. Geweldig! Ik wil dat ook voor m’n moeder en haar mede bewoners gaan doen. Weet alleen niet of ik het voor elkaar krijg. Waar kan ik voorbeelden of wellicht iets kant en klaars vinden? Groetjes

 5. Hallo Martin,
  Ik heb het gemaakt via Google Drive ‘Presentatie’. Dat is prettig want je kunt het dan ook off-line delen op je tablet, in het geval er geen internet op de afdeling aanwezig is.
  Je kunt het vergelijken met ‘Powerpoint’ van microsoft. Als je daarmee kunt werken, is dit een peuleschilletje.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.